söndag 17 januari 2010

Hallar och trädgårdsplanering

Det som verkligen är snålt tilltaget i det här huset är hallen, ursprungligen har ju ett av våra rum varit stor kapphall. Nu har vi bara en smal tarm vid trappan. Det stora problemet är ju att man drar in snö precis där man skall gå upp på övervåningen. Lilla S brukar peka på den halvsmälta snön, vägra gå förbi och säga "nöö".

En lösning skulle kunna vara en liten utbyggnad, en ny liten låda på femtiotalslådan. Vi skall ju ändå dränera om källaren någongång så efter det skulle man kanske kunna bygga något så att köksingången blir lite mer huvudingång. Med det i bakhuvudet hade jag börjat småplanera köksträdgården på andra sidan huset, som en del av den övervuxna gräsplanen.

Härom veckan saade dock A att vi ju faktiskt har en ganska bra huvudingång. Där finns det plats att hänga av sig. Det enda problemet med dubbeldörrarna är just nu att det inte finns någon el eller värme där, men det är nog enklare ordnat än en tillbyggnad. Och el skall vi ju ha där ändå. Visserligen skulle vi ju då få vänja oss vid att ha bilen längst ned på stora gräsplanen och sedan gå en bit, men det kommer ju funka. Sen får man väl se om man skall ha jackor och skor i själva dubbeldörrarnas luftsluss eller om man kan fixa något inne i det hörnet i salen.

Så med köksingången som köksingång så måste ju köksträdgården ligga på den sidan också. Där finns ju redan våra vinbärsbuskar och plommonträdet så det blir nog jättebra. Även om vi skall klippa ned en del av den överväxta sibiriska ärtbuskhäcken så kommer den vara ett bra skydd mot vinden.

Håller just nu på att läsa boken Odla orientaliskt av min favoritträdgårdsförfattare Lena Israelsson, där kan man läsa om asiatiska kålgrönsaker som klarar fem minusgrader, så vi får se vad för spännande vi kommer odla.

Det börjar bli dags att skriva ned önskelistor på vad vi vill odla - och sen stryka två tredjedelar på grund av tid- och platsbrist.

/G

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar