onsdag 6 januari 2010

Brrr... - 29 i morse!

Nu efter jul har vi fört en ojämn kamp för att hålla stora salen åtminstone hyfsat uppvärmd, med tanke på lilla S rutschkana och andra leksaker. På julafton toppade vi på 20 grader, efter att ha varit nere på 4 veckan innan. Vi har eldat en rejäl brasa i täljstenskaminen varje dag, och fått upp ugnstemperaturen till över 200 grader varje gång. När den är så varm är stora delar av kaminen för varm att vidröra på utsidan, och vi vill inte pressa den mer.

Det enda stöd den fått är 2 kilowatt byggfläkt under dagarna, men det har inte riktigt räckt när det är - 15 eller kallare. Salen läcker värme ganska rejält. Det är säkert rätt varmt och skönt under taket, 5,5 meter upp... men nere i skrivbordshöjd har temperaturen sakta men säkert sjunkit till 14 grader, 12 grader, och efter nattens köldknäpp till 8 grader. Byggfläkt och en eftermiddagseldning fick upp det till 10,8. Nu stängde vi av fläkten för natten, och lär väl vara tillbaka på 8 imorgon. Men julhelgerna är snart slut, och lilla S. börjar på dagis nästa vecka, så efter helgen ger vi nog upp kampen och nöjer oss att hålla salstemperaturen över 5.

Morgonens temperatur på närmare - 30 grader fick bilen Rolf att protestera för första gången. - 29 när jag startade honom vid 0930-tiden enligt Rolf själv, och det tog 4-5 sekunder av ansträngt startmotorgnölande innan motorn vaknade till liv. Tidigare har det inte varit några problem alls, inte ens efter 40 timmar i -20. Men det är rätt skönt att ha en bil som klarar även sådana köldknäppar, nu när vi bor så till att vi är beroende av den.

/A

P.S. Vet inte om det beror på kylan, men veden var ovanligt lättkluven idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar