Det nya kortet är poststämplat i Uppsala och adresserat till:
Fröken Hilda Björklund
(Ads.)? Professor Lindfors
Ronneby
Skrivstilen är stundom svårtolkad, och frågetecknen som dyker upp våra egna. Här är vår tolkning av avsändarens meddelande:
Kära syster Hilda. Tack för kortet roligt höra att syster mår godt. Äfven vi har helsan alla fastän vi inte har bott vara vid badort. Jag skall försöka hjelpa flickan som syster bad mig om för nu är mina Herrskap borta dom bor vist Kungsgatan 34. Käre om vi har den äran få ett besök af syster Hilda när hon kommer till Upsala. Många kära helsningar från oss alla till syster Hilda.
Upsala den 21/8 1908. Maria B??
Vi undrar förstås vad det hela handlar om - vem professor Lindfors var, om Hilda varit på badort, och om flickan fick hjälp.
Några frågetecken rätade dock det kolorerade vykortet ut. I det förra kort-inlägget undrade jag om huset var putsat eller i tegel, som jag hört att det var som orginal. Bilden är uppenbarligen tegelröd. Takets färg framkommer också - grå. Roligt är också att se att gårdarna i Tiby by är vita - båda husen finns kvar idag, men det ena är gult och det andra rödmålat.
Men inte nog med ovanstående vykort. En sökning på Google hittade ytterligare ett till salu - den svartvita varianten. Naturligtvis kunde vi inte motstå att köpa det också. Denna gång verkar det inte finnas någon Uppsalakoppling.
Kortet är poststämplat DALAFINNHYTTAN 9 12 1911, och adresserat till:
Fru Anna Wenander
Dala-Finnhyttan
Ryllshyttan
Texten lyder:
Grufg. d. 9/12. 11.
De hjärtligaste gratulationer på Anna-dagen af Vännen Lovisa.
Dala-Finnhyttan heter numera Garpenberg, och ligger i Hedemora, Dalarna, enligt Wikipedia. En titt på hitta.se visar att Ryllshyttan bara ligger någon kilometer utanför Garpenberg.
På ett halvår har vi alltså lyckats hitta tre exemplar av det vykort som föreställer vår lilla avkrok utanför Uppsala. Rätt fantastiskt - fast vi vet förstås inte hur stor upplagan var...
/A
P.S. Apropå bilden som ligger till grund för vykortet så hittade vi den i häftet Präster, lärare och akademibönder i Börje och Åkerby församlingar Uppsala län, utgiven 1986, som förre ägaren F. lämnade oss. Där är den dock ihopsatt med ytterligare en bild, till en panoramavy som även inkluderar Börje kyrka. Fotograf okänd, skrev bokens författare. Någon som vet mer?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar